הָעֻבְדָּה הַפְּשׁוּטָה, הַחוֹתֶכֶת, שֶׁאֵין לָנוּ בֶּעֶצֶם לְאָן לָלֶכֶת
דוד אבידן – 30 שנה למותו
פסטיבל השירה מטולה בירושלים
ירושלים תשס״ה | 2025
10:00–11:00, בית הקונפדרציה
מכונת כתיבה נודדת | שכול וכישלון וזומבים
בשנת 2019 החל המשורר אמיר חרש, המצהיר על עצמו "סופר כתבן שגם כותב שירה מדוברת", בפרויקט אורבני יוצא דופן: הוא ישב בשדרות רוטשילד וכתב לעוברי אורח שירים, הספדים ואף סיפורי זימה. אחרי טבח השבעה באוקטובר הצטרפו אליו משוררים אחרים ויצרו את "גילדת הכתבנים", במטרה לסייע לניצולים ולמפונים מהדרום ומהצפון לבטא את עצמם בשירה ובפרוזה. באחרונה יצא לאור ספרו החמישי של חרש, "שכול וכישלון וזומבים", ספר בלש-אימה המתכתב עם הרומן הקלאסי של י"ח ברנר. חרש יארח את הסופר והעורך עודד וולקשטיין לשיחה על כתבנות ועל אימה במציאות הישראלית.
מנחה: נועה שקרג'י
בהשתתפות מוזיקאים
10:00–11:00, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
אֵינְךָ רוֹאֶה עוֹד מַלְאָכִים וַחֲלוֹמוֹת וְסֻלָּמוֹת | שירה בהשראת המקרא
בגיל 84 פירסם חוקר היהדות והמדרש חננאל מאק את ספר שיריו הראשון, "מודה במקצת", הכתוב כשיח פתוח עם דמויות מהמקרא. מאק יקרא משיריו ויספר על דרכו מהמחקר בכימיה לשירה. לצדו יופיעו המשוררת סיון הר-שפי, שספר שיריה החדש "שיתין" נכתב בעקבות השבעה באוקטובר, והמשורר שלום רצבי, שלצד עבודתו האקדמית כותב שירה והוציא לאור השנה מבחר מקיף משיריו תחת הכותרת "משם והלאה".
מנחה: עמוס נוי
בהשתתפות מוזיקאים
10:00–11:00, אודיטוריום משכנות שאננים
מה היה לאייסכינס נגד הומואים ביוון העתיקה? | מפגש עם דבורה גילולה
דבורה גילולה, כלת פרס ישראל לשנת תשפ"ה, הקדישה את חייה לתרגום יצירות מופת מן הקלאסיקה היוונית והרומית והעמידה דורות של תלמידים בתחום זה. המתרגם והמשורר רונן סוניס, תלמיד ומעריץ, ישוחח עימה על יצירתה ועל חייה כילדה ניצולת שואה שעדיין, לדבריה, "צועקת בלילות". אליהם תצטרף המשוררת דנה אמיר, העוסקת, בין השאר, בחקר השפה הטראומטית.
מנחה: רונן סוניס
בהשתתפות מוזיקאים
11:30–12:30, בית הקונפדרציה
פה ושם בארץ ישראל | 2025
מאז פירסם עמוס עוז את "פה ושם בארץ ישראל" ב-1982, הצטרפו לא מעט ספרים למדף השוטטות בחצרות הקדמיות והאחוריות של החברה הישראלית. מה רואים כשמסתובבים ופוגשים אנשים מכל מיני רקעים, לשונות ותרבויות? האם אפשר בכלל להחיל את סוגת יומן המסע על המציאות הישראלית הכלואה בעצמה? הסופר דרור משעני, שקנה לו שם עולמי כסופר מתח, הפתיע את קוראיו בספרו התיעודי "התמונה הקטנה: יומן מלחמה לא-הרואי", שנכתב בעקבות השבעה באוקטובר. עימו ישוחחו ויקראו מיצירותיהם המשוררים יונתן ברג, יליד היישוב פסגות בבנימין, שפרץ את דרכו בשירת חיפושים ומסעות פנימיים, והמשורר בנימין שבילי, שפירסם את טרילוגיית המסעות "קסטוריה", "הירידה מן הצלב" ו"פה לין הלילה".
מנחה: שירי לב-ארי
בהשתתפות מוזיקאים
11:30–12:30, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
התחנה המרכזית היא בית-המקדש | עם ג'רמי פוגל
ג'רמי פוגל הוא תופעה: דוקטור לפילוסופיה ומרצה פופולרי, משורר מקורי ואינטלקטואל ציבורי. ספר שיריו, "תל-אביב היא מים ועוד מחשבות חופימיות", מבטא את קולו הסקרן והמשוחרר. פוגל ישוחח עם עורך ספריו עודד כרמלי ועם המשורר שלום רצבי, פרופסור לפילוסופיה של הרעיונות הכותב שירת אמת מטאפיזית.
מנחה: עודד כרמלי
בהשתתפות מוזיקאים
11:30–12:30, אודיטוריום משכנות שאננים
איך אפשר בכלל להכיר את חיים באר? | מחווה לסופר במלאות לו 80 שנה
חיים באר הוא הרבה יותר מסופר; הוא מעיין בלתי נדלה של סיפורים וזכרונות, והוא עד לשעותיה היפות, הכואבות, מרוממות הלב והמדכדכות של המדינה. באר הוא גם שומר קנאי של התרבות היהודית שקדמה למדינה, לבל תאבד ותישכח. במלאות לו 80 שנה, נחגוג לו יום-הולדת עם כמה מאינספור מעריציו: שתי כלות פרס ישראל נילי כהן וניצה בן דב, רוחמה אלבג, שנסעה עם באר ברחבי אירופה בעקבות סופרים, והמשורר מירון ח. איזקסון, החולק עם באר את האהדה ליהדות מתונה וסובלנית.
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
13:00–14:00, אודיטוריום משכנות שאננים
בָּשָׂר כִּבְשָׂרֵךְ לֹא בִּמְהֵרָה יִשָּׁכַח | עגנון והשירה
17 פעמים מופיעה שורה זו מתוך שירו של ש. שלום ברומן "שירה" של עגנון. אך עגנון לא רק ציטט משירת אחרים, אלא אף כתב בעצמו שירים שנונים לעת מצוא, והשירה תפסה מקום נרחב בעולם הדמיון והיצירה שלו. חוקרת הספרות רוחמה אלבג, שנסעה למחוזותיו של עגנון בגליציה, תשוחח עם הסופר חיים באר, עם המשוררת ומנהלת עמותת בית עגנון בירושלים, אורית מיטל, ועם מיכל שיר-אל, שהקימה את הקתדרה ללימודי עגנון במטרה להשיב את עגנון אל העם.
מנחה: מירון ח. איזקסון
בהשתתפות מוזיקאים
13:00–14:00, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
הַכְּפָר הוּא קָטָן, בַּתָּיו שוּרוּתָיִים | געגועים למטולה
באוגוסט 1949 נסע המשורר והסופר דוד שמעוני לבקר במושבה מטולה שבקצה הגליל העליון, ופירסם את רשמיו בעיתון "דבר": "הכפר הוא קטן, בתיו שורותיים, אך סביבותיו – תאווה לעיניים", כך פתח את הפואמה. המושבה הצפונית היפה, שמארחת את פסטיבל השירה זה כ-25 שנה, ידעה בשנתיים האחרונות טלטלות ופגיעות קשות בשל המלחמה. כעת היא נושאת פניה אל העתיד.
פסטיבל השירה מצפה לשוב למטולה, ובינתיים מגיש מחוות זיכרון לדוד שמעוני, מחבר האידיליה היפה ביותר שנכתבה עליה. חוקרי הספרות העברית ניצה בן דב ואריאל הירשפלד יישאו דברים על המשורר הנשכח שלא בצדק, והחוקר והמשורר עודד מנדה לוי יקרא קטעים מהפואמה.
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
13:00–14:00, בית הקונפדרציה
עוֹד פַּעַם שָׁכַחְתְּ אֶת עַצְמֵךְ? | בלהה בן-אליהו משוחחת עם דורית רביניאן
ספרה האחרון של דורית רביניאן, "שיעורים בפיתוח קול", נפל השנה כפצצה אל תוך אווירת הדכדוך הכללית. הוא החזיר לרגע את האמונה בספרות ובכתיבה כמבטאות רגשות וככלי קיבול לגעגועים למה שחלף לבלי שוב. חוקרת הספרות בלהה בן-אליהו תשוחח עם רביניאן על פשר הפרימה שבספר ועל השיבה לכתיבה אחרי שתיקה ארוכה.
מנחה: בלהה בן-אליהו
בהשתתפות מוזיקאים
14:30–15:30, אודיטוריום משכנות שאננים
אירוע הנעילה
אֲאַמִּין גַּם בָּאָדָם, גַּם בְּרוּחוֹ, רוּחַ עַז | מחווה לשאול טשרניחובסקי
מחווה למשורר שאינו חדל לסקרן – אם בשל אישיותו המרדנית ואם בשל הרגשיות הכובשת של שיריו. שאול טשרניחובסקי, משורר החירות וההומניזם, שנולד לפני 150 שנה, פרט על מגוון מיתרים – אהבה, שנאה, נקמה, הערצה של הפגאניות ושאיפה ליצור ישראלי חדש, משוחרר מעול העבר הגלותי. על הרלבנטיות של טשרניחובסקי לזמננו ישוחחו אריאל הירשפלד ורוחמה אלבג, שנסעה למחוזות ילדותו של המשורר באוקראינה. המשוררים רוני סומק, עודד מנדה לוי, ריטה קוגן, ארז ביטון ויונתן ברג יקראו משיריו ויספרו על הקסם שהילכה עליהם שירת טשרניחובסקי.
מנחים: שירי לב-ארי, בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט

פסטיבל שירה מטולה בירושלים, 5-3 בספטמבר 2025
באולמות בית הקונפדרציה ומשכנות שאננים, ירושלים
הכניסה לכל האירועים (למעט מופע הפתיחה) ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי
האיור לקוח מתוך: פרופיל תל אביבי, עורכת: קטי בר, איור: דודו גבע, הוצאת כנרת זב"מ, 2005
האירועים מצולמים ויועלו לערוץ היוטיוב של בית הקונפדרציה ט.ל.ח