הָעֻבְדָּה הַפְּשׁוּטָה, הַחוֹתֶכֶת, שֶׁאֵין לָנוּ בֶּעֶצֶם לְאָן לָלֶכֶת
דוד אבידן – 30 שנה למותו
פסטיבל השירה מטולה בירושלים
ירושלים תשס״ה | 2025
10:30–11:30, בית הקונפדרציה
תַּתְחִילִי בְּאֵינְסוֹף, תַּתְחִילִי מֵהַשָּׂמִים | מחווה למשוררת דיתי רונן
דיתי רונן היא משוררת נדירה, שניחנה בשפע של הומור. שיריה פורשים, בצבעוניות משכרת, את סיפור חייה כבת לניצולת שואה וכאשה של גוף ושל נפש, המסוגלת לכתוב פואמה קורעת לב על מתכון של תבשיל קדירה הונגרי שנתנה לה אמה. לצדה ישוחחו ויקראו חוקר הספרות אריאל הירשפלד והמשוררת אורית מיטל.
מנחה: אורית מיטל
בהשתתפות מוזיקאים
10:30–11:30, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
יש אהבות גנוזות | 75 שנה לייסוד מכון גנזים – אגודת הסופרים
חייהם הפרטיים של משוררים נחבאו שנים ארוכות באפלת הארכיונים, שארגזי המכתבים שנאגרו בהם מלאים בעלילות מרתקות של אהבה, אכזבות, טרגדיות משפחתיות וסיפורי בדידות. במלאות 75 שנה לארכיון הספרות של מכון גנזים, המחיזו שחקנים ויוצרים כמה סיפורי חיים על-פי מכתבים מהארכיון. אדיבה גפן, מנהלת גנזים, האחראית לחשיפתן של לא מעט פרשיות אהבה נסתרות, תשוחח עם רות בקי, חוקרת ארץ-ישראל, על "חומר הנפץ" הטמון בארכיונים.
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
10:30–11:30, אודיטוריום משכנות שאננים
שִׁירָה חַיֶּבֶת לַעֲמֹד וּלְדַבֵּר | שירה חשופה בעקבות השבעה באוקטובר
שלמה אפרתי, שלא כתב מימיו דבר לפני השבעה באוקטובר, הדהים את קהל קוראי השירה בארץ בפואמה "יומן מלחמת חרבות ברזל", שבה תיאר את עבודתו בטיהור ובזיהוי גופות מהטבח. הפואמה תורגמה לכמה שפות וזכתה להדים רבים בעולם. לצדו תופיע המשוררת והרופאה כנרת מגן, שספרה "אמא מגיע מסוק" מתאר את חוויותיה כחלק מצוותי הרפואה בשבעה באוקטובר. המשורר יורם ניסינוביץ', שהקדיש את שירו "לצאת מן השורות הידועות" לאחיינו שנפל במלחמה, יקרא משיריו ויספר עליהם.
מנחה: שירי לב-ארי
בהשתתפות מוזיקאים
12:00–13:00, בית הקונפדרציה
הַדָּבָר הָאַחֲרוֹן שֶׁאַתָּה צִָריךְ זֶה לִסְמֹךְ עַל מִישֶׁהוּ שֶׁקָּרָא אוֹתְךָ
אודי שרבני, כדורגלן עבר, החל לכתוב אחרי שפרש מהספורט וכמה מיצירותיו נכללות בתוכנית הלימודים בבתי-הספר. הוא אף ידוע כמי שטבע את המונח "עידן הפוליטיקלי אוטו-קורקט". אלון ארד, מחנך ומורה לספרות, כתב את "המורה", רומן סאטירי נשכני על מערכת החינוך, ואת "יתרון הביתיות", ספר שירים שזכה לשבחים רבים. אלעד זרט, עורך המוסף לספרות של "ידיעות אחרונות", הדהים את הקוראים בספרו "המשלוח" – כתב אשמה מזעזע העוסק בהתעללות בבעלי-חיים. המשורר אלטייב ע'נאיים, שנולד כדבריו ב"שטעטל הפלסטיני" בבאקה אל-גרבייה, מגדיר את עצמו כ"ערבי סטרייט, לא מחפש גברים ולא דייט". הארבעה יקריאו מיצירתם וישוחחו על כתיבה גברית.
מנחה: שירי לב-ארי
בהשתתפות מוזיקאים
12:00–13:00, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
הוצאה קטנה ומטריפה | שלושה מו"לים אנינים ומלחמתם בוולגריות
המשורר, הסופר וחוקר הספרות עודד מנדה לוי הקים הוצאת ספרים ושמה תרסט, על שם הרחוב התל-אביבי שבו גדל, בן להורים יוצאי בולגריה. ההוצאה מתמחה בספרונים בפורמט של מחברת סיכות קטנה וצבעונית. הוצאת תשע נשמות, בגורדון פינת בן-יהודה בתל-אביב, הפכה זה מכבר למוסד מוכר, בראשותו של אוריאל קון, מו"ל, אדריכל, יינן וסופר מסעות המשלב חיי הרפתקאות ואי-מנוחה עם מו"לות אנינה. השניים ישוחחו על הקושי לשרוד בעולם המסחור ועל הקווים האדומים שלא יסכימו לחצות.
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
12:00–13:00, אודיטוריום משכנות שאננים
"אם אתפתה עוד פעם לכתוב מחזה, תזמינו משטרה" | שלוש שנים למותו של א.ב יהושע
הרבה ייסורי נפש נחסכו מהסופר א.ב יהושע עם מותו לפני שלוש שנים, בטרם אירועי השבעה באוקטובר. בניגוד לאחדים מסופרי "דור המדינה", שיצירתם התיישנה אחרי מותם, ספריו של בולי, כפי שכינוהו חבריו, רלבנטיים יותר ויותר. האיש, שהיה מכור לפוליטיקה ומופת של אכפתיות חברתית, שילב ברומנים שלו חזון לאומי ועלילות אנושיות והיה מוכן להיכשל כמחזאי ובלבד שיפיץ את המסרים שביקש להעביר.
על יהושע, האיש והסופר, ישוחחו כמה מהאנשים שהכירוהו מקרוב, ובהם כלת פרס ישראל נילי כהן, חוקרת יצירתו וידידתו הקרובה ניצה בן דב, מחבר הביוגרפיה היחידה שלו עד כה, אבי גיל, והמשורר רוני סומק.
מנחה: אבי גיל
בהשתתפות מוזיקאים
13:30–14:30, בית הקונפדרציה
כָּל כָּךְ הַרְבֵּה אַהֲבָה אֲנַחְנוּ טוֹמְנִים בָּאֲדָמָה | עם המשורר גיורא פישר
המשורר גיורא פישר הוא איש חינוך ואיש טבע, מורה לתנ"ך ורפתן. לאחר שאיבד את בנו בשנת 2002 בפעולת צה"ל בג'נין, חזר לאהבתו הישנה, כתיבת שירה. אייל קמינקא, מומחה בחשיבה תוצאתית, סופר ומשורר, איבד בשבעה באוקטובר את בנו בקרב במחנה זיקים. בעקבות זאת פירסם השנה את הספר "שיחה, חצי שיחה", ובו שירים, קטעי שיחות ומחשבות. המשוררת מיטל ניסים מפרסמת בקרוב ספר חדש ובו שירי קינה על אביה שהלך לעולמו בטרם עת. השלושה ישוחחו על חוויית האובדן והאבל ועל הכתיבה כאפשרות לריפוי.
מנחה: אילן ברקוביץ'
בהשתתפות מוזיקאים
13:30–14:30, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
אללה אינו מרחם על ילדי הגן | מבט מבפנים על השירה והחברה הערבית
סברין חוג'יראת, חוקרת מגדר וראש האגף לקידום נשים במשרד התרבות והספורט, מגדירה עצמה כבדואית ולא כפלסטינית. המשורר אלטייב ע'נאיים הפתיע לפני כחמש שנים בספרו "לב פרוס גס" הווירטואוזי. מנין נחלו חוג'יראת וע'נאיים את שירתם? השניים יספרו על מקורות השראתם – ממחמוד דרוויש ועד אדוניס והשירה הערבית בת זמננו. יצטרף אליהם המשורר רוני סומק, חברם הקרוב של משוררים ערבים נרדפים שגלו למערב.
מנחה: עמוס נוי
בהשתתפות מוזיקאים
13:30–14:30, אודיטוריום משכנות שאננים
הגנן של בית גרבדיאן | מחווה לאריאל הירשפלד
קשה למקם את אריאל הירשפלד בתחום ספרותי או אמנותי אחד: הוא מבקר ספרות ואמנות, משורר וסופר בזכות עצמו, כותב מסות פורצות דרך, צייר פרחים, מוזיקאי ומלומד. כמה המשוררים שקידם וכתב עליהם יחלקו לו כבוד במחוות אהבה: ארז ביטון, אגי משעול, נילי כהן, חביבה פדיה, אלעד זרט וחדוה הרכבי.
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
15:00–16:00, בית הקונפדרציה
מִמָּתַי אָדָם בָּעוֹלָם הֵחֵל לְהַבִּיט עַל עַצְמוֹ? | מירון ח. איזקסון עם חברים לאמונה
השנה יצא לאור כרך עב כרס של שירת מירון ח. איזקסון מהשנים 2011–2024, שבהן ליווה את אשתו במחלתה עד למותה. האם יש בכוחה של השירה האמונית לרפא? האם היא דווקא מעוררת ספקות? איזקסון ישוחח על כך עם חוקרת שירתו, כלת פרס ישראל ניצה בן דב. לצדם יופיעו ויקראו משיריהם המשורר אבישלום פון שילוח, שגדל במשפחה חרדית והוסלל לרבנות עד שהחליט לשנות כיוון; המשורר יורם ניסינוביץ', ממקימי כתב-העת האמוני "משיב הרוח"; והמשוררת סיון הר-שפי, שפירסמה השנה יומן מלחמה פואטי-חזותי עז מבע ומלא חשבון נפש.
מנחה: יונתן ברג
בהשתתפות מוזיקאים
15:00–16:00, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
רֵיחַ מְרַק עוֹף מִבַּיִת זָר קוֹרֵא לִי לְהִתְיַשֵּׁב | שכנים ב"ננופואטיקה"
המשוררת והמשפטנית רות אשור ערכה לא מכבר גליון שירה של "ננו פואטיקה" שהוקדש לשכנים – אלו שגרים איתנו בבית המשותף ואלו שחיים מעבר לקו. אך השכנים עשויים להיות גם עצים ובעלי-חיים. המשוררת סבינה מסג ייסדה את הסדרה "כליל", המוקדשת לשירה אקופואטית ישראלית. השתיים, יחד עם המשורר הגלילי צוריאל אסף, ישוחחו על כתיבה מתוך שכנות עם אנשים ועם נוף.
מנחה: גלעד מאירי
בהשתתפות מוזיקאים
15:00–16:00, אודיטוריום משכנות שאננים
מדריך ההישרדות של עם ישראל | מה יהא עלינו?
חוקר הקבלה יהודה ליבס, חתן פרס ישראל לחקר מחשבת ישראל, הוכיח בעבר את זיקתו לשירה בקובץ "מנמוסיני", שבו כינס את תרגומיו מלאי ההשראה והידע לשירה עתיקה. עמיתתו, המשוררת וחוקרת תורת הסוד היהודית חביבה פדיה, משלבת בחייה, בעבודתה ובשיריה את האכפתיות לגורלם של ישראל והעם היהודי. השניים יספרו על חתירתם לגלות את סוד ההמשכיות היהודית, וינסו לענות על השאלה הנצחית, שאין רלבנטית ממנה כעת: מה יהא עלינו?
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
16:30–17:30, בית הקונפדרציה
חגיגת תרבות רומנית
המשורר ומבקר השירה אילן ברקוביץ' פירסם לפני שנים אחדות את ספרו "המשורר האשכנזי האחרון", המבקש להקים יד ושם לקהילת יהודי רומניה. ליהודי רומניה תרומה מכרעת לספרות העולמית – החל במשורר הגרמני היהודי יליד רומניה פאול צלאן וכלה ביוצרים יוצאי רומניה החיים בארץ.
ברקוביץ' ישוחח עם המשורר צוריאל אסף, שתירגם לא מכבר מיצירתו של בנימין פונדויאנו, המשורר היהודי הרומני שנספה בשואה; עם המתרגמת דינה עזריאל, שפירסמה השנה תרגום מופת של היוצר היהודי-רומני מקס בלכר; ועם המשוררת היהודייה-רומנייה הוותיקה רירי סילביה מנור.
מנחה: אילן ברקוביץ'
בהשתתפות מוזיקאים
16:30–17:30, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
פִּתְאוֹם בְּאֶמְצַע כָּל הַיְּגוֹנוֹת | זלדה ובנותיה השיריות
השנה חילצה חוקרת הספרות רבקה גולדברג מן העיזבון של המשוררת זלדה מבחר של רשימות גנוזות אישיות והוציאה אותן לאור בספר מרגש מאין כמותו. רוב הרשימות הן טיוטות ומחשבות יגון אחרי מות בעלה, המבטאות בדידות, יתמות וכאב. גולדברג תספר על זלדה ועל עבודת הנמלים של פענוח כתבי היד שלה. לצדה יופיעו המשוררות נועה לארה מאיר והדס שלמה, ששירתן מתכתבת עם נושאי רשימותיה של זלדה: חיים בצד מחלה, אובדן וריפוי.
מנחה: מיטל נסים
בהשתתפות מוזיקאים
16:30–17:30, אודיטוריום משכנות שאננים
הָרוֹבֶה הַיָּדוּעַ תָּלוּי עַל הַקִּיר | ירון לונדון והפואמה "בחצר הכלבים"
בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל פירסם ירון לונדון ספרון שיועד לבני משפחה ולחברים ובו פואמה אוטוביוגרפית מצחיקה-מרירה על גבר תל-אביבי קשיש, בת זוגו הסופרת וכלב ושמו גבאי. טיוליו התמימים עם כלבו נצבעים על כל צעד ושעל בצבעי האקטואליה.
לונדון יקרא בבריטון הצלול שלו את הפואמה ויספר על נסיבות כתיבתה ועל עצמו כישראלי שאינו בורח מפה, כי "כאן המשמעות של חיי, העברית היא שפתי, זו תרבותי".
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
18:00–19:00, בית הקונפדרציה
חֲרוּזֵי תֶּה לַשַּׁלִּיט | אהרן שבתאי ושירת התום המוחלט
אהרן שבתאי החל לכתוב השנה בז'אנר חדש, תמים ופורץ דרך כאחד: סדרה ארוכה של וריאציות פיוטיות העוסקות בנושא אחד – הגשת כוס תה של בוקר לאשת חיקו, תוך ציפייה וחרדה מתמדת שמא תנטוש אותו. שבתאי יסביר את שורשי הסוגה החדשה הזאת, יקרא מבחר מחרוזי התה שלו וכן קטעים משירים ומחזורי פיוט קודמים, מתוך המגוון העצום של הסגנונות והנושאים שנגע בהם – וזאת בלי לשכוח את יצירתו התרגומית הקולוסלית בתחום הקלאסיקה היוונית.
מנחה: גלעד מאירי
בהשתתפות מוזיקאים
18:00–19:00, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
יַלְדָּה מְאֻשֶּׁרֶת מְאוֹד | פגישה עם המשוררת חדוה הרכבי
ספרה החדש של המשוררת חדוה הרכבי, "הלית הלית", נקרא כקריאת תיגר על המוות ורומז כבר בכותרתו על שותפות גורל עם חברתה הלית ישורון. הרכבי מגדירה מחדש את היגון הישראלי, ששורשיו בלאה גולדברג, הראשונה שערכה את שיריה ופירסמה אותם, המשכם בקצווי העצב של אלתרמן, וההווה שלהם הוא השכול העכשווי. הרכבי תקרא בקולה המכשף ותשוחח עם אריאל הירשפלד ונועה שקרג'י.
מנחה: דנה אמיר
בהשתתפות מוזיקאים
19:30–20:30, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
"נאמבר ואן" | בעקבות פואמה של ריטה קוגן
המשוררת ריטה קוגן כתבה פואמה מרגשת בעקבות סיפורה של לירי אלבג, שנחטפה לעזה, שוחררה לאחר יותר משנה וכבשה לבבות רבים בעוצמת אישיותה. קוגן תארח את דודתה של לירי, חוקרת הספרות רוחמה אלבג, לשיחה על חירות פנימית ועל כתיבה במצבים קיצוניים.
מנחים: יונתן ברג
בהשתתפות מוזיקאים
19:30–20:30, בית הקונפדרציה
מִתְחַבֵּאת בְּתוֹךְ הָעִבְרִית | אגי משעול ודנה אמיר בשיחה ערה
אגי משעול היא כיום ללא ספק המשוררת הייצוגית של ישראל בעולם. את הפרסים והכיבודים שהורעפו עליה בשנים האחרונות בגרמניה היא אינה מקבלת כמובנים מאליהם, אלא כנקמה מאוחרת בשם אמה ניצולת השואה. שירה ״ממ״ד״, המוצב בכניסה למוזיאון היהודי בברלין, מלמד שהמחויבות שלה כמשוררת היא קודם כל לשפה העברית, וכל השאר הוא פועל יוצא מכך. דנה אמיר, פסיכואנליטיקאית ומשוררת עם קהל מעריצים מושבע, כותבת בקולה העשיר והייחודי על נפש האדם. השתיים ינסו לקלף את הקליפות ולהגיע קרוב עד כמה שאפשר אל עולמן הפנימי.
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
17:00–18:00, אודיטוריום משכנות שאננים
מכתבים למשוררות.ים צעירים
בעקבות ספרו של רילקה, "מכתבים למשורר צעיר", כתבו משוררות ומשוררי הפסטיבל מכתב תשובה חופשי למשורר.ת צעיר.ה, העוסק בשאלות עמוקות על יצירה וייעוד, על אהבה ונישואים, על מין ויצריות, על הבדידות האנושית ועל חיים לצד השירה. בין המשתתפים: רוני סומק, נועה לארה מאיר, הדס שלמה ועודד מנדה לוי.
מנחה: יולי שפירא
בהשתתפות מוזיקאים
21:30–22:00, אודיטוריום משכנות שאננים
המולדת שלי היא השפה העברית | שיחה עם חוה אלברשטיין
חוה אלברשטיין הפתיעה את קהל אוהביה השנה עם ספר אוטוביוגרפי, "סמטת כנען", שבו היא עוברת בין תחנות חייה, האישיים והאמנותיים, מספרת על ילדותה בקריות, על חייה עם בן-זוגה הבמאי נדב לויתן ז"ל ומחשבות על החיים בישראל. אלברשטיין תשוחח עם עורך ספרה, חיים וייס.
מנחה: חיים וייס
בהשתתפות מוזיקאים

פסטיבל שירה מטולה בירושלים, 5-3 בספטמבר 2025
באולמות בית הקונפדרציה ומשכנות שאננים, ירושלים
הכניסה לכל האירועים (למעט מופע הפתיחה) ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי
האיור לקוח מתוך: פרופיל תל אביבי, עורכת: קטי בר, איור: דודו גבע, הוצאת כנרת זב"מ, 2005
האירועים מצולמים ויועלו לערוץ היוטיוב של בית הקונפדרציה ט.ל.ח