הָעֻבְדָּה הַפְּשׁוּטָה, הַחוֹתֶכֶת, שֶׁאֵין לָנוּ בֶּעֶצֶם לְאָן לָלֶכֶת
דוד אבידן – 30 שנה למותו
פסטיבל השירה מטולה בירושלים
ירושלים תשס״ה | 2025
15:00–16:00, בית הקונפדרציה
אֵיךְ לִנְשֹׁם וְהַקּוֹל בַּגָּרוֹן | שירת החיים כפי שהם
משה עזוז, משורר, סופר, איש חינוך ובעבר איש שב"כ, שייך לדור היוצרים המתארים את חיי היומיום מנקודת מבטם של אלה שהתנערו מאשליות של זוהר כוזב. עזוז וגיא הגלר, יוצר רב-תחומי החוקר מופעים של פחד ויראה בחיים ובאמנות, יקראו משיריהם וישוחחו עם המשוררת מיטל פישל, חברת קיבוץ שריד, הכותבת על חרדות אמהיות, התאהבויות יצריות והתמודדות עם מותו של אב.
מנחה: שירי לב-ארי
בהשתתפות מוזיקאים
16:30–17:30, בית הקונפדרציה
על הליריות של הנפש | השירה כריפוי, כטיפול וכתקווה
תחום ההתמחות המקצועי של המשוררת דנה אמיר הוא הפילוסופיה של הפסיכואנליזה, ובמסגרת זו היא עוסקת בקשר בין טראומות לשפה ונותנת לכך גם ביטוי עמוק בשיריה. אמיר תשוחח עם מירב רוט, שטיפלה בהתנדבות בקהילת קיבוץ בארי, מנהלת את הפרויקט "הקליניקה לכולםן" והתפרסמה כמשוררת לאחר ששלמה גרוניך הלחין את שיריה. לשיחתן על כוחה המרפא של הספרות תצטרף נועה שקרג'י, שספר שיריה "נא" נוגע בכאבי גדילה ובמרחב שבין הדת היהודית לדת השירה.
מנחה: שירי לב-ארי
בהשתתפות מוזיקאים
16:30–17:30, אודיטוריום משכנות שאננים
הָאֵשׁ נִשְׁאֶרֶת בְּאָדֹם | רוני סומק חוגג 50 שנות יצירה
לפני שנים אחדות בחר הקהל בפסטיבל המשוררים במטולה את רוני סומק כמשורר הלאומי החדש של ישראל. בדבריו לרגל קבלת עיטור הכבוד, הוא בחר להיקרא "המשורר האהוב ביותר". כך או כך, השנה ימלאו 50 שנה ליציאת ספרו הראשון בהוצאת "מסדה", והרי זו הזדמנות לחגוג את שירתו עם אלה שליוו אותו בדרכו והיוו לו מקור השראה, וגם עם ממשיכי דרכו: המשורר ארז ביטון יקרא משירי סומק וישוחח אודותיו עם המשוררים עמוס נוי, ריטה קוגן וגלעד מאירי.
מנחה: רפי וייכרט
בהשתתפות מוזיקאים
18:00–19:00, בית הקונפדרציה
פָּחוֹת מֵאֱמֶת אֵין טַעַם לִכְתֹּב | שולמית אפפל בקדמת הבמה
המשוררת שולמית אפפל נולדה במחנה עקורים בקפריסין בשנת 1948, ונושאת את כאב ההגירה והפליטות לצד תחושת הקיפוח שחינוכה אסר עליה לבטא. פחות מדי מכירים את יצירתה, המוהלת איפוק וצעקה במזיגה שלא היתה כמוה. מעטים זוכרים גם את עשייתה האוונגרדית במסגרת הגלריה נינוה בתחום התיאטרון וכאחראית מטעם משרד השיכון על שילוב אמנות בבנייה. אפפל תקרא משיריה ותשוחח על יצירתה עם המשורר והעורך גלעד מאירי ועם אלעד זרט, עורך מוסף הספרות של "ידיעות אחרונות", שהחזירו את יצירתה לקדמת הבמה.
מנחה: נועה שקרג'י
בהשתתפות מוזיקאים
18:00–19:00, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
לְהִתְפַּלֵּל מִתּוֹךְ הַמְּעַרְבֹּלֶת | שלישיית "היינו משונים"
המשורר אריאל זינדר הוא חוקר ומרצה בתחום שירת ימי הביניים. המשורר עמוס נוי הוא חוקר תרבות ופולקלור, איש מחשבים ומתימטיקאי. רוני אלדד היא משוררת שפרצה את דרכה באחרונה והפליאה לבטא קול אותנטי של אם ואשה במציאות שאחרי השבעה באוקטובר. השלושה חברו יחד ופירסמו ספר משותף, "היינו משונים: שירים משנת מלחמה", ובו שירים שנכתבו בימי שבר וכאב גדול. זינדר, נוי ואלדד יקראו משיריהם החדשים וישוחחו על דרכם השונה (והמשונה) אל היצירה ובתוכה.
מנחה: עודד מנדה לוי
בהשתתפות מוזיקאים
18:00–19:00, אודיטוריום משכנות שאננים
פעם, כשאפשר היה לעשות סקס | מפגש עם הסופרת מיכל זמיר
בכל פעם שמתפרסם ספר של מיכל זמיר, בתו של ראש המוסד לשעבר צבי זמיר, כמו נופלת פצצה שמחסלת עוד מיתוס צה"לי. זמיר היא גם מהסופרות הנדירות הכותבות על מין וארוטיקה בחופשיות. הספר שהוציאה לאור השנה, "חולשה לגנרלים", הוא שיא ממבחינת שני האספקטים הללו, בראש ובראשונה מפני שהוא איננו ספר בדיוני, אלא סיפור חייה שלה, הספוג ברומנים חשאיים בין קצינים בכירים לחיילות צעירות.
מנחה: שירי לב-ארי
בהשתתפות מוזיקאים
19:30–20:30, בית הקונפדרציה
בפרדס השירה הפרסית והמיסטיקה הסופית
השירה הפרסית שזורה זה מאות שנים בחייה של האומה האיראנית. עד היום, הדיבור היומיומי בפרסית מלווה פעמים רבות בציטוט משיר קלאסי. השירה היא הדרך הישירה אל עולמם של אזרחי איראן, זה שלא נחשף במהדורות החדשות. לצדה, לאורך ההיסטוריה, גם המיסטיקה האסלאמית הסוּפית הניבה יצירות מופת בשירה, והיא מהדהדת את המיסטיקה היהודית ביותר ממובן אחד. המשורר אבישלום פון-שילוח, המשורר יליד איראן פיאם פיילי, מתרגם שירת האהבה המיסטית "מג'נון ולילא" אבי אלקיים והמשורר והסופר בנימין שבילי ישוחחו על השירה האהובה עליהם ואף יקראו ממנה.
מנחה: בנימין שבילי
בהשתתפות מוזיקאים
19:30–20:30, אולם התיאטרון של בית הקונפדרציה
וְאִם מִסְתַּכְּלִים בְּמָה שֶׁנִּשְׁאַר בֵּין הַשּׁוּרוֹת | משוררים יהודים-גרמנים אחרי השואה
המשורר, המתרגם והמו"ל רפי וייכרט והמתרגמת דינה פון-שוורצה הקימו, ביוזמה לא מובנת מאליה, פרויקט הנצחה למשוררים יהודים-גרמנים שהמשיכו לכתוב בגרמנית אחרי השואה. לאחר פרסום כתביהם של פאול צלאן, נלי זק"ש, רוזה אאוסלנדר והילדה דומין, הגיע תורה של המרתקת מכולם – המשוררת מאשה קאלקו, שחיה בישראל באלמוניות גמורה שעה שבגרמניה נחשבה למשוררת נערצת, ואף כתבה כאן את יצירת המופת שלה.
פון-שוורצה תקרא משיריה של קאלקו בעברית ובגרמנית, ווייכרט, שקנה לו שם בתרגומיו לשירתה של המשוררת הפולנייה ויסלבה שימבורסקה, יקרא תרגומים חדשים מפרי עטו ואף משיריו שלו.
מנחה: בני ציפר
בהשתתפות מוזיקאים
19:30–20:30, אודיטוריום משכנות שאננים
מאגסים צהובים לבצלים ירוקים
אהוד בנאי, מוזיקאי מחונן וסופר רב השראה, קנה לו מקום של כבוד במחזור הדם של התרבות הישראלית. הקריירה הארוכה שלו נדמית למסע בדרך רבת נפתולים, שלתוכה הערה את החוויה הישראלית לגווניה, על האורות והצללים שבה. בנאי ישוחח עם המשוררת והעורכת של ספרו החדש, יערה שחורי, על מסעות פנימיים וגיאוגרפים בישראל ובעולם ועל אהבותיו הספרותיות. ספרו של בנאי, "ספר הבצלים הירוקים", מורכב מקטעי יומן, זכרונות וסיפורים קצרים מלאי השראה. המוזיקאית זהר בנאי, בתו, תלווה את האירוע בשיריה.
מנחה: יערה שחורי
מוזיקה: זהר בנאי
21:00–22:30, אודיטוריום משכנות שאננים
אירוע הפתיחה
הָעֻבְדָּה הַפְּשׁוּטָה, הַחוֹתֶכֶת, שֶׁאֵין לָנוּ בֶּעֶצֶם לְאָן לָלֶכֶת
מחווה לדוד אבידן, במלאות 30 שנה למותו
דוד אבידן, שבמאי האחרון מלאו 30 שנה למותו, היה משורר פורץ דרך במובנים רבים. הוא החל לפרסם שירה בשנות ה-50, ונחשב לאחד משלושת הנציגים הבולטים של שירת "דור המדינה", לצד נתן זך ויהודה עמיחי. את קובץ שיריו הראשון, "ברזים ערופי שפתיים", פירסם בהיותו סטודנט. היו שראו בו ספר חדשני ונועז והיו שהסתייגו, אלא שאבידן לא היה רק משורר, אלא גם ממציאן: הוא כתב תסריטים ומחזות, עסק באמנות פלסטית ובאמנות הקול, ולמעשה היה עתידן שאהב לשחק עם חידושים טכנולוגיים. ערב הפתיחה החגיגי של הפסטיבל יוקדש ליצירתו האוונגרדית, פורצת הדרך והנבואית. ישתתפו חתני פרס ישראל ניצה בן-דב, נילי כהן וארז ביטון, חוקר הספרות אריאל הירשפלד והמשוררים גלעד מאירי, אגי משעול, רוני סומק, חדוה הרכבי ועודד כרמלי. הערב יכלול שירים מולחנים של אבידן וקריאה משיריו.
מנחים: שירי לב-ארי, בני ציפר
מוזיקה: ערן צור

פסטיבל שירה מטולה בירושלים, 5-3 בספטמבר 2025
באולמות בית הקונפדרציה ומשכנות שאננים, ירושלים
הכניסה לכל האירועים (למעט מופע הפתיחה) ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי
האיור לקוח מתוך: פרופיל תל אביבי, עורכת: קטי בר, איור: דודו גבע, הוצאת כנרת זב"מ, 2005
האירועים מצולמים ויועלו לערוץ היוטיוב של בית הקונפדרציה ט.ל.ח