מי אנחנו?
בית הקונפדרציה, מרכז למוזיקה אתנית ושירה, הוא מוסד תרבות ותיק בירושלים, השם דגש על חדשנות ופעילות הקשובה לרוח הזמן בתחומי המוזיקה האתנית והשירה בישראל ובעולם. כמו כן פועל הבית לקידום תרבותם של יוצאי אתיופיה.
בשני העשורים האחרונים עומד בראש בית הקונפדרציה אפי בניה, המנכ"ל והמנהל האמנותי, שהפך אותו לאחד המוסדות המשפיעים בעולם התרבות הישראלי. בניה, השם דגש על מקצוענות, יצירתיות, פלורליזם וחדשנות, ייסד בבית הקונפדרציה מסורת של פסטיבלים בינלאומיים בתחומי המוזיקה האתנית והשירה הישראלית החדשה. הפסטיבלים הללו הפכו לאבן דרך חשובה בישראל ומחוצה לה. בניה אף הרחיב את תחומי הפעילות של הבית והקים בו קבוצת תיאטרון ישראלית-אתיופית מקורית ובועטת, גיבש הרכבים מוזיקליים נדירים שצמחו בין כותלי בית הקונפדרציה והפכו לאנסמבלים עצמאיים ומצליחים, ומקדם שורה של אירועים וסדרות מופעים החושפים את הקולות המרכזיים בעולם השירה בישראל.
בעשרים השנים האחרונות הפך בית הקונפדרציה, השוכן על קו התפר שבין מזרח העיר למערבה, לצומת תרבותי טעון, סוער וקשוב, המשמש מקום מפגש למגוון העדות והקהילות בירושלים בפרט ובישראל בכלל – יהודים וערבים, חילונים ודתיים, ותיקים ועולים, צעירים ומבוגרים, מקומיים ותיירים.
קצת היסטוריה
בית הקונפדרציה נחנך ב-1984 במבנה אבן יפהפה שהתגלגל במהלך ההיסטוריה לשימושים שונים: במאה החמישית לספירה שימש בית-אבות, במאה השביעית שכן בו מנזר נוצרי, מאוחר יותר שימש לחקלאות, לימים עמד לרשותה של הכנסייה היוונית-אורתודוקסית, ועוד. ב-1863 תואר המבנה כ"מקום מגורים למשפחה מוסלמית שחכרה אותו מהכנסייה היוונית לפני יותר מ-140 שנה. בעד תשלום קטן הם מרשים לנוצרים להיכנס כדי לראות כל מיני פלאים, ובהם השרשרת של גיאורגיוס הקדוש (קדוש נוצרי בן המאה השלישית, שלפי האגדה הציל נערה במהלך מאבק בדרקון, שאותו הרג), שכל משוגע אשר ייקשר בה יבריא בתוך שלושה ימים".
נכון להיום הבניין מכיל את חלקיו המשוחזרים של בית-המגורים מן המאה ה-19, וכן תוספות בנות זמננו המכשירות אותו כאולם מופעים ומנגישות אותו לאנשים בעלי מוגבלויות. השרשרת בעלת סגולות הריפוי כבר אינה נמצאת במבנה המחודש של בית הקונפדרציה, אך רבים מאיתנו החולקים את השיגעון והתשוקה למוזיקה, תיאטרון ושירה רואים במרכז הזה את ביתם התרבותי.
מה אנחנו עושים?
בית הקונפדרציה מפיק ומארח עשרות אירועים ומופעים בשנה בתחומי המוזיקה האתנית, השירה והתיאטרון.
בבית נערכים עשרות מופעי מוזיקליים מכל העדות, הזרמים והסגנונות, עם דגש מיוחד על מוזיקה אתנית ומוזיקת עולם ושילובים מקוריים בין מזרח למערב ובין חדש לישן.
כמו כן מתקיימים בבית ערבי שירה ייחודיים, השקות לספרי שירה חדשים וכתבי-עת וסדרות מפגשים בנושאים שונים.
מוקד נוסף של פעילות הבית הוא תרבותם של עולי אתיופיה לדורותיהם. בין כתליו של הבית פועלים התיאטרון הישראלי-אתיופי הולגאב והלהקה הישראלית-אתיופית תזטה (געגועים באמהרית), שהוקמו ביוזמת המנהל האמנותי של בית הקונפדרציה, אפי בניה. כמו כן עורך הבית בכל שנה את פסטיבל הישראלי אתיופי הולגאב.
כל הפסטיבלים
גולת הכותרת של הפעילות בבית הקונפדרציה היא הפסטיבלים השנתיים שהמרכז מפיק מאז תחילת המילניום.
בסתיו מעלה בית הקונפדרציה את פסטיבל העוד הבינלאומי, המציג את פאר התרבות המוזיקלית הערבית על גווניה וגלגוליה השונים, קשרי הגומלין שלה עם תרבויות אחרות וזיקתה העמוקה לתרבות היהודית מן המזרח. מדי שנה מארח הפסטיבל הרכבים ישראליים וערביים בהפקות ייחודיות, כמו גם אמנים בינלאומיים, שרבים מהם הופיעו בארץ לראשונה במסגרת הפסטיבל. אירועי הפסטיבל מתקיימים בבית הקונפדרציה ובאולמות שונים ברחבי ירושלים.
בחורף מעלה בית הקונפדרציה את פסטיבל הולגאב לתרבות ישראלית-אתיופית, המציג את מיטב היצירה האתיופית בישראל במוזיקה, מחול ותיאטרון. בפסטיבל משתתפים הרכבים ישראליים מקוריים לצד אמנים גדולים מאתיופיה ומארצות אחרות.
בקיץ מעלה בית הקונפדרציה את פסטיבל המשוררים במטולה, שהפך זה מכבר לאחד האירועים המשמעותיים בתרבות הישראלית. הפסטיבל מוקדש בכל שנה לנושא ייחודי העומד בראש סדר היום של השירה הישראלית, מארח עשרות משוררים מכל שדרות האוכלוסייה ועורך עשרות ערבי שירה, מופעים מגוונים ורבי-שיח סוערים. במהלך הפסטיבל מוענק למשורר/ת נבחר/ת פרס השירה החשוב ביותר בישראל, פרס טבע.
גדלים ומתחדשים
מאז שהחל לפעול כמרכז תרבותי, לא חדל בית הקונפדרציה לגדול ולהתחדש. הרכבים מוזיקליים אתניים עושים בו את צעדיהם הראשונים, ואף זוכים לליווי ותמיכה מקצועיים. כתבי-עת לשירה וספרי שירה חדשים עורכים בו את ההשקות החגיגיות שלהם. פרויקטים ייחודיים קמים ועולים בו חדשות לבקרים – החל מסדרות ערבים המוקדשות לנושאים מרכזיים בספרות ובשירה, דרך אירועים מיוחדים לרגל מועדים משמעותיים בתרבות הישראלית, וכלה במסעות מורשת אינטימיים ומעמיקים של יוצרים והרכבים מוזיקליים שונים.
שלושת הפסטיבלים שמפיק בית הקונפדרציה גדלים משנה לשנה, מתעדכנים בנושאים, קולות וצלילים חדשים ומארחים יוצרים מן השורה הראשונה בתחומים שונים.
גם פרויקט הולגאב, המטפח, מפיק ומארח את מיטב היצירה של בני העדה האתיופית בישראל בתחומי התיאטרון, על להקת הבית שלו, המוזיקה והמחול, מתרחב ומעמיק ללא הרף.
משנה לשנה גדל הקהל הבא בין כותלי הבית. הולכים ומסתעפים הקשרים האמנותיים של הבית עם יוצרים והרכבים מוזיקליים בכל העולם, המתארחים בפסטיבלים השונים שלו.
משנה לשנה כובש בית הקונפדרציה מקום משמעותי יותר ויותר במפת התרבות הישראלית, וזוכה לתשומת לב עולמית לא מבוטלת.
האני מאמין שלנו
מטרתו המרכזית של בית הקונפדרציה היא טיפוח הרב-תרבותיות בחברה הישראלית, הסובלנות והסולידריות. אנו מאמינים שבכוחה של התרבות לבנות גשרים של הידברות, אמון, סקרנות ואחווה בין רחוקים ואפילו אויבים. אנו מאמינים שככל שעולמנו התרבותי יהיה מגוון ועשיר יותר, מורכב וחדשני יותר, כך ניעשה אנשים נדיבים, סובלניים וקשובים יותר. הערכים האלה הם נר לרגלינו, ואנו גאים בהזדמנות המופלאה שניתנה לנו להוסיף אור לארצנו ולעולמנו.