פסטיבל השירה ה-26 במטולה יוצא לדרך בסימן 150 שנה להולדת ח.נ. ביאליק. מגוון אירועים מרתקים בהשתתפות מיטב היוצרים והיוצרות בישראל.
3-1 ביוני 2023
10:00-09:00, בית הראשונים
מה צריכה לעשות השירה נגד דיקטטורה וצנזורה: נילי כהן משוחחת עם משוררים
כלת פרס ישראל בחקר המשפט, פרופ' נילי כהן, הקדישה שנים מחייה למציאת הקשר הנכון והמדויק בין משפט לשירה ולספרות, וספרה "משפטים ומילים" מדבר בין השאר על האחריות העצומה המוטלת על המשורר, כמו גם על השופט, בכל הנוגע לירידה אל חקר האמת, ועל הזהירות – אך גם על האומץ – הדרושים כדי לפרוץ לפעמים את הגבולות המותרים של השפה והכתיבה.
נילי כהן, שחקרה את שירתו וחייו של המשורר היהודי הרוסי יוסיף ברודסקי, תדבר על צנזורה ודיקטטורה בשירה ומה יש לעשות בעידן של הגבלת חירות הביטוי. עמה ישתתפו בדיון המשוררים אהרן שבתאי, אורית מיטל, אלעד זרט, רועי חסן ושלומי חתוכה והמשורר וחוקר תולדות הלהט"ביות דותן ברום.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: גלי אלון
10:00-09:00, הספרייה
"הוא רצה לשמוע שירים בערבית, איכסה": זוכרים את ויקי שירן
ויקי שירן, האמא של הפמיניזם המזרחי, השאירה אחריה במותה לפני כעשרים שנה ספר שירה אחד – "שוברת קיר" – שנמסר לדפוס מעט אחרי מותה ולא חדל להיות רלוונטי. חוקרת הספרות ד"ר קציעה עלון והמשוררות אפרת מישורי ומיטל נסים יקראו משיריה של שירן בשילוב עם שיריהן שלהן.
מנחה: קציעה עלון
מוזיקה: יאיר דלאל
11:15-10:15, בית הראשונים
האם את צוכה או בוחקת: אגי משעול וההומור כנשק נשי
אין עוד משוררת כאגי משעול, המטפטפת את שיקוי ההומור הדק שלה בין שורות שיריה, כפי שמציינת החוקרת עירית אבישי-צביאל בספרה על ההומור ביצירתה של משעול. זהו הומור שאינו מופיע אף פעם באופן מאולץ, ואף פעם לא כאמצעי זול, אלא כנשק סודי ונדיר המאפשר לה להתגונן, כאשה, מפני סטריאוטיפים, ולשוחח עם היצירות הקאנוניות של השירה העברית מנקודת מבט של מושבניקית פשוטה כביכול.
שעה במחיצתה של אגי משעול ושיריה היא סוג של חינוך לאופטימיות בעולם של עננים קודרים. משעול תקרא ממחזור השירים החדש שלה, שבו היא מתחפשת לאורקל מדלפי ומתנבאת.
בהשתתפות: אגי משעול, עירית אבישי-צביאל
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: גלי אלון
11:15-10:15, הספרייה
נוירופואטיקה – שירה פוגשת במדע: אזורי המגע וחילוף החומרים בין הסובייקטיביות השירית לדיוק המדעי
היה זה בסדנת ההדפס בקיבוץ כברי בסוף מאי 2021. משוררים וחוקרי מוח התאספו על מנת לדבר על נקודות המפגש בין מדע המוח לדמיון הפואטי ועל סוד יכולתם של משוררים ליצור ולחוות חוויה אסתטית. עורכי הסדנה היו המשורר רפי וייכרט וחוקר המוח פרופ' עידן שגב, העוסק במחקריו בקשר בין המוח לאמנות.
עם צאת האסופה העבה, "נוירופואטיקה: שירה פוגשת מדע", המסכמת ומנציחה את הנעשה בסדנה, ישוחחו רפי וייכרט ועידן שגב על המושג נוירופואטיקה. אליהם יצטרפו כמה ממשתתפי הגיליון החדש, ומי שעולמם השירי נוגע בגבולות השירה והמדע יקראו מיצירותיהם שבגיליון: רוני סומק, אפרת מישורי, ומירון ח. איזקסון.
מנחה: אלכס אפשטיין
מוזיקה: ישראל ברייט
12:30-11:30 בית הראשונים
מה קרה באמת בבית המרפא: המשורר דוד פוגל וחולי שחפת אחרים
במלאות 100 שנה לספר השירים המהפכני "לפני השער האפל", שבו שיחרר המשורר דוד פוגל לראשונה את השירה העברית מעול המשקל והחרוז המסורתיים, תספר חוקרת הספרות פרופ' ניצה בן דב על פוגל ועל חוקר הספרות והביוגרף של פוגל, הפרופ' דן לאור, שהלך לעולמו השנה. עמה ישוחחו על פוגל כמשורר וכגיבור טרגי המשוררים אורית מיטל, אורין רוזנר ואמיר חרש, שיקראו שירים של פוגל ושירים שלהם המתקשרים ישירות או בעקיפין עמו.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: ישראל ברייט
12:30-11:30, הספרייה
נערה מן הקטמונים: רוח הרפאים של מירי בן שמחון
רוח הרפאים של מירי בן שמחון, המשוררת בעלת הגורל הטרגי, שנדרסה למוות בתאונת דרכים בשנת 1996, אינה מפסיקה לרחף מעל לשירה הישראלית. מפעל ההוצאה לאור של כל שיריה בהוצאת גמא לפני שש שנים החזיר אותה לשיח השירי. לא מכבר נמצאה בעזבונה רשימה לא ידועה על יחסיה המסובכים כפמיניסטית מזרחית עם עולם המטפלים הפסיכולוגיים ועם עולם הספרות בכלל. על מירי בן שמחון ישוחחו המו"לית וחוקרת הספרות ד"ר קציעה עלון והמשוררות ענת קוריאל ומיטל נסים.
מנחה: קציעה עלון
מוזיקה: אושי מסלה
13:45-12:45, בית הראשונים
מים מתוך הבאר
חיים באר הוא אחד הסופרים העבריים החשובים הפועלים כיום. הוא כתב רומנים מרשימים, סיפורי זכרונות, וינייטות, ספרי מסעות בין דפים, מלים וביבליופילים, ספרי עיון ובהם הספר המונומנטלי "גם אהבתם גם שנאתם - ביאליק, ברנר, עגנון", ועוד ידו נטויה. כשמו כן הוא – באר עמוקה של ידע והיכרות אינטימית עם המקורות היהודיים ועם הספרות העברית וסופריה. לפני כשנה פרסם באר את הספר "צל ידו", מעין המשך לרומן האוטוביוגרפי "חבלים". ב"חבלים" תיאר את ילדותו ואת הוריו בעיקר מנקודת מבטה של אמו, ואילו "צל ידו" מתרכז בנקודת מבטו של האב.
בשיחה אחד על אחד עם בני ציפר יספר באר על חייו ויצירתו והיכרותו המעמיקה עם כל פרט ופרט בספרות העברית ואלה העוסקים בה.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
13:45-12:45, הספרייה
אינטימי עם רוני סומק
"ואם בְּכָל זֹאת יִוָּלֵד לִי בֵּן, חָשְׁבָה, כַּמָּה / יַתְאִים לוֹ הַשֵּׁם רוֹנִי. / גַּם עֲרָבִי (גַּרְנוּ בְּבַּגְדָּד) / גַּם עִבְרִי (אֲנַחְנוּ גּוֹלֵי בָּבֶל) / גַּם אַנְגְּלִי (הָיִינוּ נְתִינָיו שֶׁל הַמֶּלֶךְ / ג'וֹרְג' הַשִּׁשִּׁי)", כך כותב רוני סומק בספר שיריו האחרון, "הרמס". סומק הוא אחד המשוררים החשובים והאהובים בשדה השירה העברית, קול רב גוני ומיוחד שיודע לשחק בדימויים עשירים ולשנות מקצבים והלכי רוח. האם סומק הוא משורר מזרחי? הוא ישוחח על יצירתו עם המשוררים מיטל נסים, רון דהן ומשה אוחיון ועם רפי וייכרט, שכתב ספר מחקרי על סומק, "בעקבות הזמן האבוד עם סרט מדידה".
מנחה: אורי הולנדר
מוזיקה: יאיר דלאל, משה אוחיון
15:00-14:00, בית הראשונים
אירוע נעילה
"וְהַמַּלְאָךְ נִצָּב - נָשְׁרָה הַמַּאֲכֶלֶת מִיָּדוֹ": 100 שנה להולדתו של חיים גורי
דמותו ויצירתו של חיים גורי מעולם לא היו כה רלוונטיות לשיח הציבורי בישראל. מי שכתב את השירים הידועים "הנה מוטלות גופותינו", "שיר הרעות" ו"אני מלחמת אזרחים", שהיו כעמוד ענן לפני המחנה, ליווה את ימיה של מדינת ישראל מראשיתה ועד לפני חמש שנים, עם פטירתו. גורי הנציח את החברה הישראלית בשירים, סיפורים, מאמרים עיתונאיים, ספרי תיעוד וסרטי קולנוע, זיהה את יסודות הקיום הישראלי רב הגוונים והסתירות, זעק על העוולות ולא שכח מעולם את צדקת הדרך.
באירוע המציין 100 שנים להולדתו ישתתפו בתו של המשורר, יעל גורי, והמשוררים אגי משעול, רוני סומק, ארז ביטון, ופרופ' נילי כהן.
הנחיה: שירי לב-ארי, בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט, יאיר דלאל, אושי מסלה
