שׁוּב כְּאָז הַלֵּב פּוֹתֵחַ שַׁעַר
בית הקונפדרציה חוגג חצי יובל לפסטיבל המשוררים הישראלי במטולה
במחווה לאברהם שלונסקי
פסטיבל המשוררים הישראלי ה-25 במטולה
10-8 בספטמבר 2022, י"ב-י"ד באלול תשפ"ב
ניהול והפקה: בית הקונפדרציה
מנהל הפסטיבל: אפי בניה ן ניהול אמנותי: בני ציפר, שירי לב-ארי
דימוי הפסטיבל מתוך היצירה:
ציונה תג'ר
דיוקן המשורר אברהם שלונסקי, 1925
צבעי-שמן על בד, 65X50 ס"מ
אוסף מוזיאון תל-אביב לאמנות
מתנת האמנית
צילום: מוזיאון תל אביב לאמנות
תוכנית יום שישי, 9.9.22
10:00-09:00, בית הראשונים
"אִם אַתָּה חוֹשֵׁב שֶׁאַתָּה רוֹאֶה / הוֹדָעָה זוֹ בְּטָעוּת / עַדְכֵּן אוֹתָנוּ"
את בתי הקפה של פעם החליפה הרשת החברתית – המרחב הווירטואלי שבו נפגשים היום המשוררים על בסיס קבוע, מפרגנים, מתנגשים, מתכתבים ומקבלים השראה. האם הרשתות החברתיות הרגו את השירה או המציאו אותה מחדש? המהירות וריבוי הגירויים שיצרה הטכנולוגיה מבקשים מן השירה להיות קלה, נגישה ומובנת; אבל הם גם פתחו ערוצים למי שרוצה ויכול לכתוב, והנביטו כישרונות חדשים. המשוררים שרי שביט, יעל סטטמן ועמוס נוי ידברו על שירת הרשת, וידגימו מתוכה.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
11:15-10:15, הספרייה
"רְכוּבָה עַל סִיב אוֹפְּטִי בִּלְתִּי נִרְאֶה, הָיִיתִי קֶרֶן אוֹר עַד לְהִתְנַפְּצוּתִי": שעה במחיצתה של המשוררת מאיה בז'רנו
כשהחלו לדעוך המאורות הגדולים של מה שקרוי שירת שנות השישים, התאפשר למשוררת מאיה בז'רנו, הצעירה מהם בעשור, להפציע במלוא חשיבותה. בחבורת המשוררים "עכשיו", שסבבה את המבקר והעורך גבריאל מוקד, היתה בז'רנו משוררת אחת חזקה ומרכזית בלב קבוצת משוררים גדולים.
בז'רנו כותבת שירה ופרוזה מורכבת, חידתית ומצפינת סוד, ויש בה הרבה מהשכלתנות ומן הרעב הגדול לידע. אלי הירש, ענת זכריה ורפי וייכרט יקראו משיריה וישוחחו איתה, ויחד ינסו להסביר את סוד הקסם של יצירתה.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: יסמין אבן
11:15-10:15, בית הראשונים
תיירי הנפש הגדולים: מפגש עם משוררים משוטטים
כתיבתו של בנימין שבילי, בפרוזה ובשירה ובמה שביניהן, היא כל כולה מסע. כמו אביו הרוחני פנחס שדה, הוא ממזג בכתיבתו צמא לדעת ומבט פקוח עין על העולם, יחד עם פתיחות ורצון להתוודות ולהיטהר, היונקים מכל הדתות בלי הבחנה. שבילי יוביל אותנו במסע דרך ספריו, מ"קסטוריה", "הירידה מן הצלב" ו-"שירי התייר הגדול" ועד לשיריו האחרונים ממש, כגון סדרת שירי אנדרוגינה.
בדרך אחרת לחלוטין מגיע שלומי חתוכה אל המסעות. חתוכה כתב את ספרי השירה "יבשת" ו"אי", שבהם המעוף המתמיד פנימה והחוצה, החלום פוגש את המציאות, המפץ הגדול של הקוסמוס פוגש את לוח האם הפרטי של הנפש.
לצדם תקרא המשוררת סבינה מסג ממיטב שיריה העוסקים באהבת מקומות, חבלי ארץ ופיסות טבע, תוך התבוננות מדויקת במה שחולף על פנינו. שיחה על מסעות, ערים, הרים וצמא לאותנטיות.
מנחה: סבינה מסג
מוזיקה: ישראל ברייט
12:30-11:30, בית הראשונים
מאיר שלו מספר הכל
לרומן האחרון שלו קוראים "אל תספר לאחיך", והוא שונה מספריו הקודמים, אבל במפגש מיוחד אתו, מאיר שלו מדבר על (כמעט) הכל: יחסי אחים, אבות ואימהות במשפחה, איך כותבים על מין בשפת הקודש, געגועים וזיכרונות ילדות, אהבות ספרותיות ואהבות אחרות.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
13:45-12:45, בית הראשונים
"הִשְׁאַרְתִּי אֶת קוֹפַי הַפְּרָטִיִּים בְּאַרְמוֹן הַקֶּרַח": נורית זרחי עפה עם עצמה ועם חברים
מפגש מיוחד עם כלת פרס ישראל נורית זרחי, שכפי שהגדיר זאת חוקר הספרות אריאל הירשפלד, כל יצירתה היא מסע שירה רב תובנות מבריקות, צבעים, מראות וחושניות עזה. נורית זרחי תקרא משיריה ותטוס בדמיונה עם המשוררת הבדווית שיח'ה חליווה, ששירה "מחוץ לעונות למדתי לעוף" נכלל בבחינות הבגרות בספרות ועשה היסטוריה כיצירה הערבית- ישראלית הראשונה בבחינה. אל המסע יצטרף המשורר שלומי חתוכה, מי ששירי השוטטות שלו בספריו "יבשת" ו-"אי" קורעי לב ומנחמים בד בבד. על השלושה ינצח המשורר, הסופר והמו"ל יפתח אלוני, שספר המסעות שלו, "לאיבוד", כולל בתוכו טיול למדבר עם נורית זרחי.
מנחה: יפתח אלוני
מוזיקה: יסמין אבן
13:45-12:45, הספרייה
איגרת קטנה מניו יורק – שירתו הנשכחת של גבריאל פרייל
לאחר שנעלמו ממדפי החנויות ומהוצאות הספרים ספרי השירה של המשורר הנפלא גבריאל פרייל (1993-1911), מחמם את הלב לראות הוצאה חדשה של מבחר משיריו של מי שכינה את עצמו "אספן סתווים", בעריכתם של פרופ' דן מירון ופרופ' גדעון טיקוצקי. השניים ידברו על המשורר העברי המיוחד הזה, שבחר לחיות ולכתוב עברית בניו יורק, עם שתיים ממעריצות שירתו, המשוררות אפרת מישורי ורבקה איילון.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
15:00-14:00, בית הראשונים
חלוצי השירה הגאה: יותם ראובני ומרדכי גלדמן
השנה הלכו לעולמם בזה אחר זה שני משוררים שהקדישו את חייהם לפריצת הגבולות בין המותר והאסור. יותם ראובני עשה זאת בסערה בספרו האוונגרדי "בעד ההזיה", שיצא לאור לראשונה ב-1978, ובו בפעם הראשונה בספרות העברית התוודה משורר על הפרקטיקות ההומוסקסואליות שלו באופן גלוי ואף בוטה, ברוח סגנונו של פנחס שדה, שהיה לו דגם והשראה. מרדכי גלדמן בחתרנות, בתחכום ובעידון שאיפיינו את שירתו לכל אורכה – מעולם לא ניפנף בהומוסקסואליות שלו כבדגל, אבל היא מפעפעת בלי הרף בין השורות ובתוכן, ומצויה גם בסיפורת שלו.
המו"ל יפתח אלוני, שהוציא לאור מחדש את "בעד ההזיה" כעבור 40 שנה והיה אחראי ל"קאמבק" הגדול של ראובני בשנים האחרונות לחייו, ישתתף בפאנל לצד המשוררת מאיה בז'רנו, ידידה קרובה של גלדמן, שתספר על האנרגיות הרוחניות והאינטלקטואליות שלו והקשר שלו לפילוסופיות המזרח. איתם יופיעו המשוררת סיגל אשל, שליוותה אותו בשעותיו האחרונות והיא גם האחראית לעזבונו הספרותי, והמשורר הצעיר רומן אייזנברג, ששירתו נוגעת באומץ בשאלות של זהות ומגדר.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
15:00-14:00, הספרייה
"זה השבוע השלישי למלחמה. לאן ואיך נברח מכאן?"
שתי ספרויות אחיות: רוסיה ואוקראינה
המשוררת ריטה קוגן הוציאה השנה לאור את ספר הפרוזה הראשון שלה, "ארץ סלע". הספר התפרסם זמן קצר לפני פרוץ מלחמת רוסיה-אוקראינה, שהחייתה אצלה את טראומת העקירה וההגירה. בנימין שבילי תיאר בספר המסעות שלו "פה-לין הלילה" את אזורי הספר ההרוסים בגבול אוקראינה-פולין. אליהם יצטרפו המשוררים צביקה ניר, חוה פנחס כהן, רומן אייזנברג ועמוס נוי בקריאת שירים המציגים את איוולת המלחמה, כל מלחמה באשר היא.
מנחה: בנימין שבילי
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
16:15-15:15, בית הראשונים
בַּלַּיְלָה נִדְחָקִים בֵּין רֹאשָׁם לְבָנָה וְשַׁחַק שָׁחֹר
שיחה בין שתי משוררות: ענת זכריה עוסקת בשיריה ביחסים ובמיניות ובחיים בעיר הגדולה, באכזבה החוזרת ונשנית מאי התממשות הציפיות וברעש שמסביב, אך מתוך כל אלה היא חוצבת לה מרחב של צמצום,ריכוז ושקט. נועה שקרג'י מתבוננת בעולם בעיניים אנושיות, כותבת על כאב האהבה, על הרצון לקירבה ועל הפער שנפער תמיד. היא מנסה להבין את חוסר השלמות שבקיום ואת היכולת לקבל אותו, וכותבת קרוב וחם ובה בעת גם חידתי ומופנם. השתיים ידברו על מרחבי הנפש הצמאה, על כוחה של מילה ועל כוחה של ההתמסרות לשירה.
מנחה: סבינה מסג
מוזיקה: יסמין אבן
16:15-15:15, הספרייה
מחווה למתרגם דגול: עמינדב דיקמן (2022-1958)
עמינדב דיקמן הלך לעולמו השנה באופן לא צפוי, כשהוא בשיא כוחו היצירתי כאחד מגדולי המתרגמים של הקלאסיקה העולמית, אולי הגדול ביותר אחרי שלונסקי. רוחב מוטת הכנפיים של דיקמן מרשים מאוד, ועל תרומתו האדירה להעשרת הספרות והרחבת אופקיה ישוחחו במחווה מיוחדת לזכרו פרופ׳ דן מירון, שהיה מהראשונים שגילו את כשרונו הגדול, לצד ידידו מאיר ויזלטיר, שחלק עמו את האהבה הגדולה לתרגום, רפי וייכרט, ריטה קוגן ושמעון בוזגלו.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: אורי סנדר
17:30-16:30, הספרייה
"לשחרר את נשמתי מאזיקי אבי": איל מגד וזאב סמילנסקי
ספרו האחרון של איל מגד, שנכתב זמן קצר לאחר מות אביו, הסופר אהרן מגד, הוא אולי יצירת המופת המושלמת ביותר שהוציא תחת ידו בכל שנות הכתיבה שלו. מגד מנסה לרדת לפשר חייו וסודותיו של אביו, תוך כדי חשבון נפש וידויי משל עצמו. האם הצליח לבסוף להשתחרר מחיבוקו-לפיתתו של האב? בדומה למגד, המשורר זאב סמילנסקי נושא עמו את משא השם הגדול של האב, ס. יזהר, מחבר "ימי ציקלג" ו-"חירבת חזעה", ומנסה להקל מעליו את המשא המשפחתי בשירים על אביו ועל אמו, שחוט מר של הומור ואירוניה משוך עליהם.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: אורי סנדר
17:30-16:30, בית הראשונים
"בַּיּוֹם בּוֹ נוֹלַדְתָּ גָּדַלְתִּי לְתוֹךְ עַצְמִי": אבות כותבים לילדיהם
עד המאה ה-20 נכתבה השירה בעיקר בידי גברים, ובדרך כלל נטו אלה לכתוב פחות על הבית ועל הילדים. אולם ככל שהשירה נפתחת אל עוד ועוד קולות ונעשית גם אישית יותר, מרבים גברים לכתוב על ילדיהם, בעוד ההורות מגלה להם מחדש חלקי נפש אבודים.
בשיחה כנה על הורות ואבהות שמשתקפות בשירה ישתתפו המשוררים יקיר בן משה, רוני סומק ותמיר גרינברג.
מנחה: אלי הירש
מוזיקה: יסמין אבן
18:45-17:45, בית הראשונים
שירת העשבים: רבי נחמן כהשראה למשוררים
מה סוד כוח המשיכה שהיה וישנו עדיין לדמותו ולכתביו של רבי נחמן מברסלב, גם על חילונים גמורים? כיצד היווה השראה ליוצרים רבים כל כך, מקפקא ועגנון ועד פנחס שדה? והאם רבי נחמן הוא בעצם אוונגרד? על רבי נחמן כמקור השראה ידברו המשוררים בנימין שבילי, אגי משעול, חוה פנחס כהן, סבינה מסג ומירון ח. איזקסון.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: אורי סנדר
18:45-17:45, הספרייה
"מִשְׁפָּטַי בְּסִלְסוּלִים עֲדוּיִים / וּבָתַּי תִּלֵּי תִּלִּים בְּנוּיִים": אמנון שמוש
השנה הלך לעולמו הסופר והמשורר אמנון שמוש, יליד חלב שבסוריה, שעלה לישראל והיה ממייסדי קיבוץ מעיין ברוך. שמוש חיבר עשרות ספרים ונודע במיוחד בזכות ספרו "מישל עזרא ספרא ובניו", שעובד לטלוויזיה. כתיבתו עסקה בין השאר ביהדות המזרח, מתוך שאיפה למזג את התרבויות והשפות שעליהן גדל - העברית, הערבית והצרפתית. המשוררים ארז ביטון ונוית בראל יקראו מיצירתו של שמוש וידברו עליה. אליהם תצטרף בתו של המשורר, גליה אגמון-שמוש.
מנחה: יעקב יעקב
מוזיקה: ישראל ברייט
20:00-19:00 בית הראשונים
"הַיֶּלֶד הַיָּקָר לִי מִכֹּל, מִתְבּוֹנֵן בִּי בְּכִלְיוֹן נֶפֶשׁ יוֹם אַחַר יוֹם אַחַר יוֹם אַחַר יוֹם": חדוה הרכבי
מי ששמע את חדוה הרכבי קוראת בקול את שיריה, ספק אם לא יתמכר לקולה הממשי, הנושא את המילים על גל גואה, תוך חזרות והיזכרויות ההופכות את הטקסטים שלה למוזיקה רב קולית, למקצב, לריקוד. כך היא מאפשרת לשומע להיכנס אל המיתולוגיות הפרטיות שלה, לעולמות האבל והשמחה. פרופ' אריאל הירשפלד ינסה להבהיר מעט מן המסתורין של שירתה, יחד עם חוקרת הספרות לילך לחמן ולצדם המשורר תמיר גרינברג, החולק עם הרכבי את הרצינות הגדולה ואת הסלידה מאירוניות ומשנינויות ריקות, וחותר אל החשיפה של אימת המוות מבלי ליפות דבר. גרינברג יקרא מספרו "בחסד: כל השירים עד כה", שזכה השנה בפרס עמיחי. אליהם תצטרף העורכת והמתרגמת הלית ישורון, והרכבי תקרא את הפואמה "הלית הלית", שכתבה בשבילה ועליה.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: יסמין אבן
21:15-20:15, בית הראשונים
"אֹמַר לָכֶם, כָּל הוֹנִי מְעַט עָפָר עַל בָּהֳנִי": מחווה לאבות ישורון
בימים אלה מלאו שלושים שנה למותו של המשורר אבות ישורון, ואף שנדמה כי כל מה שכתב ושנכתב לו, עד לפתק הנידח ביותר, כבר פורסם, גילה חוקר הספרות פרופ' דן מירון שיר תודה בן 70 שנה שכתב לישורון, ושהוא עצמו שכח מקיומו. מירון יספר על הרקע המתוח לכתיבת השיר, כשאבות ישורון הותקף מכל עבר על הפואמה שלו "פסח על הכוכים", שהיה השיר הראשון בתולדותיה של מדינת ישראל הצעירה שהעז להביע אמפתיה כלפי הערבים ולהתריע על העוול שנעשה להם.
המתרגמת והעורכת הלית ישורון, בתו של אבות ישורון, תקרא קטע מן הפואמה בקולה ותחלוק מזיכרונותיה על אביה עם הקהל. אליה יצטרפו חוקרת הספרות, המשוררת והמתרגמת לילך לחמן, והמשורר אלפרד כהן, אוהב גדול של שירת ישורון.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
22:30-21:30, בית הראשונים
מוזר, אבל אני עדיין כאן: מאיר ויזלטיר קורא משיריו
מן הסתם היתה זו הביוגרפיה הדרמטית של מאיר ויזלטיר, חתן פרס ישראל לשירה לשנת 2000, שהיטלטל בכל הטלטלות והניסיונות ההיסטוריים של המאה העשרים, שהפכה את שירתו לחזקה ובוטה ואכפתית כל כך. עם זאת, לצד שיריו הפוליטיים, שירי המחאה שלו נגד הכיבוש ונגד מלחמת לבנון, הוא נגע במעמקי האינטימיות בשירי האהבה החושניים שלו, וידע להקסים גם עם הקלילות השנסוניירית כמעט של שיריו העירוניים.
מאיר ויזלטיר אינו מרבה להופיע בציבור, והצטרפותו לחגיגת מחצית היובל של פסטיבל המשוררים במטולה הוא אירוע שאסור להחמיץ. הוא יקרא שירים חדשים שכתב בארבע שנים האחרונות, כמו גם משיריו המוכרים, וישוחח עם פרופ' אריאל הירשפלד, חוקר ומעריך גדול של שירתו.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
23:45-22:45, בית הראשונים
"חֻלְשָׁה הִיא הַצַּד הֶחָזָק שֶׁלִּי": אפרת מישורי
אפרת מישורי היא מראשונת מבצעי השירה-פרפורמנס בישראל. בסוף שנות ה-90 היא טלטלה את עולם השירה הישראלי עם מופעים חלוציים וקריאה בקצב הטראנס. שירתה עוצמתית, מאתגרת וחידתית, לשונה וירטואוזית והיא עושה בדף הנייר כבשלה. עם מישורי תשוחח המשוררת והעורכת נועה שקרג'י.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: יסמין אבן
23:45-22:45, הספרייה
שני משוררים נון-שלנטיים
שמעון בוזגלו נולד בעכו והחל לכתוב שירה בילדותו. הוא אמנם תירגם עשרות ספרי שירה ומחזות, אבל רואה עצמו קודם כל כמשורר. וככזה, הוא כותב על הכל ולא נרתע גם מעיסוק במין או בפנטזיות. בוזגלו תירגם ממיטב המחזות היווניים הקלאסיים, כמו "אנטיגונה" ו-"אדיפוס המלך", וכמו כן דיאלוגים פילוסופיים של אפלטון ואת שירי אובידיוס וסאפפו, בהם השתמש בלשון עכשווית ונגישה.
יקיר בן משה הוא משורר, עורך ומלמד כתיבה, שפירסם חמישה ספרי שירה וספר ילדים אחד. בן משה כותב שירים שנולדים לעתים קרובות דווקא מתוך רגעים של נחת ושמחה. שיריו מלאי השתאות לנוכח ילדיו הקטנים, לנוכח הרגעים הקטנים של הבית ולנוכח כוחה של השירה ויופייה של האמנות.
מנחה: עמוס נוי
מוזיקה: ישראל ברייט
24:00, הספרייה
לילה של סליחות
המשורר מירון ח. איזקסון ינחה ליל סליחות וידבר על הסליחה במקורות ובשירה. לצדו יקראו משיריהם שמעון בוזגלו, נעם פרתום, תמיר גרינברג, צביקה ניר וסבינה מסג.
הדרכות וסיורים של קק"ל עבור קהל הפסטיבל:
שישי, 9.9.22
פארק המעיין:
סיור קצר ופעילות חוויתית בנושא סביבה וקיימות (מתאים למשפחות).
הסיורים יתקיימו בשעות 11:00, 13:00.
משך הסיור: כשעה ורבע.
נקודת מפגש: השלט הגדול בפארק המעיין.
שבת, 10.9.22
מצפה דדו:
תצפית מודרכת על הנוף המרהיב של הגליל העליון, הרי נפתלי, הגולן, החרמון ודרום לבנון.
ההדרכות יתקיימו בשעות: 11:00, 12:00, 13:00.
משך ההדרכה: כ-40 דקות.
נקודת מפגש: פסגת הר צפייה, בדרך הנופית-ביטחונית של מטולה.
הספרייה
תערוכת צילומי סופרים: ליאורה סומק
במשך שנים רבות צילמה ליאורה סומק משוררות ומשוררים בפסטיבלי שירה. היא ליוותה אותם מהשורה הראשונה והייתה מופקדת על הפחדים, על ההתלבטויות ועל המילה הטובה שתעזור להם לפתוח את הלב על הבמה.
"כמו צייד שאורב לטרף אני מחכה לרגע בו יצטרפו הלבטים, הפחדים, שורת המחץ בשיר ושמחת ההופעה וההצלחה. ואז אני יורה".
התערוכה פתוחה לקהל הרחב ללא תשלום.
